Vizitează aici secțiunea Produse disponibile imediat pentru a alege o bijuterie cu livrare în 24-48 de ore.

Blog

Care-i treaba cu aurul?

(timp de citire: 5-6 minute)

Înainte de a cumpăra bijuterii din metale prețioase este util să afli câteva informații de bază care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună.

De aceea am întocmit acest ghid rapid cu informații despre aur, cel mai popular metal folosit în confecționarea bijuteriilor, în special a verighetelor și inelelor de logodnă. 

1. Aur de 14K, 18K sau 24K?

Aurul pur, adică de 24K, este moale și nu poate fi folosit ca atare pentru realizarea bijuteriilor.
Pentru a-i creste rezistenta se aliază prin topire împreună cu alte metale (argint, cupru, paladiu). Astfel obținem aurul de 14K sau 18K considerate aliaje.
Numărul de carate al aurului indică cantitatea de aur pur care intră în componența aliajului.
Metalele foloite pentru alierea aurului sunt argintul, cuprul, paladiul, platina etc. În Uniunea Europeană este interzisă folosirea nichelului în componența obiectelor ce intră în contact cu pielea, fiind considerat alergen.

 • Aurul de 24K este aurul pur, foarte moale, nu poate fi utilizat ca atare în confecționarea bijuteriilor.
 • Aurul de 14K este cel mai des utilizat aliaj deoarece este foarte rezistent.
 • Aurul de 18K este mai pur și mai scump dar este mai moale ca cel de 14K și de aceea nu este recomandat pentru bijuterii fine sau cu detalii ce ar putea să se estompeze în timp. De asemenea, se zgârie mai ușor ca aurul de 14K.
 • În unele țări, de exemplu în Marea Britanie, este utilizat si aurul de 9K. Este foarte rezistent însă oxidează ușor de aceea nu îl recomandăm.

2. Aurul oxidează?

Aurul pur nu oxidează.
Aliajele însă pot oxida în timp din cauza altor metale care intră în componența lor, în special din cauza cuprului.
Se poate considera deci că aurul de 14K, cu un conținut mai mare de metal comun, oxidează mai ușor ca cel de 18K însă trebuie reținut că acest proces are loc într-un timp foarte îndelungat, cu atât mai mult cu cât bijuteriile sunt păstrate în condiții bune.
Aurul de 9K oxidează relativ ușor din cauza cantității mari de metal comun utlizate în aliaj.

3. Aur alb, galben sau roz?

Aurul pur, așa cum se găsește în natură, este galben.
”Colorarea” este posibilă în cazul aliajelor prin adăugarea de metale care modifică nuanța galbenă, naturală a aurului astfel:

 • Aurul de 24 K este galben intens.
 • Aurul galben de 18K este cel mai galben dintre aliaje, conținutul de aur pur fiind mare (75%). Metalele cu care se aliază sunt argintul și cuprul (25%).
 • Aurul galben de 14K are o nuanță mai pală datorită conținutului mai mare de cupru si argint (41,5%) față de cel al aurului galben de 18K (25%).
 • Aurul alb de 18K are o nuanță ușor gălbuie, conținutul de aur pur galben fiind relativ mare (75%) iar cel de metale care să ”îl albească”, adică argint, paladiu, platină etc, mai mic (25%).
 • Aurul alb de 14K este aproape alb, ca argintul, însă se poate sesiza în continuare o ușoară tentă gălbuie. Aliajul este alcătuit din aur pur, galben (58,5%) si metale albe adică argint, paladiu, platină etc, mai mic (41,5%).
 •  Aurul roz de 18K are o nuanță gălbui-roșiatică. Aliajul este alcătuit din aur galben, pur (75%) și cupru (25%).
 • Aurul roz de 14K este mai roșcat fiind alcătuit dintr-un procent mai mare de cupru (41,5%) față de aurul roz de 18K (25%).

 

4. Placarea aurului

Placarea presupune acoperirea bijuteriilor cu un strat foarte subțire dintr-un alt metal, de regulă mai rezistent decât cel din care sunt confecționate.
Cea mai frecventă placare a aurului este cea cu rodiu. Rodiul este un metal prețios, alb, rar, foarte rezistent și foarte scump.
Placarea cu rodiu se aplică în cazul bijuteriilor din aur alb pentru a acoperii nuanța ușor gălbuie și pentru a le face mai rezistente la zgârieturi și mai lucioase.
Pentru anumite bijuterii Contemporia, din considerente estetice, folosim placarea cu rodiu negru.
În timp stratul de rodiu dispare dar bijuteria poate fi replacată. Procedeul este rapid și necostisitor.

5. Mărcile aurului

Conform legislației din România, Ordonanţă de urgenţă nr. 10/2018 din 01 martie 2018, bijuteriile din aur trebuie marcate cu simboluri care să indice calitatea materialului din care sunt realizate și cine le-a realizat.
Orice bijuterie din aur trebuie să conțină 3 mărci: marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat.

 • Marca de titlu – este semnul convenţional, diferit în funcţie de titlul metalului preţios, care se aplică de către producător pe obiectele din metale preţioase. De exemplu 585 pentru aur de 14K, 750 pentru aur de 18K, 925 pentru argint etc.
 • Marca de responsabilitate – este unică pentru fiecare producător, în cazul Contemporia este reprezentată de simbolul CTP. Prin această marcă producătorul îşi asumă responsabilitatea în legătură cu eventualele vicii ascunse ale obiectului din metal preţios.
 • Marca de stat – marca oficială, protejată prin lege, reprezentată de un simbol unic pentru tipul de metal preţios, alături de precizarea titlului redat în cifre arabe, care se aplică pe obiectele din metale preţioase exclusiv de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ca autoritate competentă, înainte de punerea pe piaţa naţională a acestora.

Excepții

 • Bijuteriile din aur cu greutate de până la 1,00 gram sunt exceptate de la marcare.
 • De asemenea, bijuteriile care datorită construcției nu pot fi marcate cu toate cele 3 mărci, pot fi comercializate dacă sunt marcate doar cu marca de stat sau dacă sunt însoţite de certificatul de testare emis de ANPC.
 • Bijuteriile provenite din import dar care conțin mărci echivalente, recunoscute de staul român.

 

Share with

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
No products in the cart.