Blog

Care-i treaba cu diamantele?

(timp de citire: 8-9 minute)
Pe lângă faptul că dau oricărei bijuterii aceea aură romantică și glamour de „va dura o veșnicie”, diamantele intimidează pentru că ascund o întreagă știință în spatele frumuseții lor și pentru că sunt scumpe.
Pentru a te ajuta să iei o decizie cât mai bună atunci când vine vorba de achiziționarea unei bijuterii cu diamante, am întocmit un ghid cu principalele caracteristici și aspecte pe care trebuie să le iei în calcul. 

Cei 4 C

Caracteristicile care reflectă frumusețea și implicit valoarea unui diamant sunt cunoscute sub denumirea de cei 4 C:

  • Claritate,
  • Culoare,
  • Carate, 
  • Tăietură (Cut).

Această gradare a fost stabiliă de GIA, Gemologycal Institute of America, cea mă importantă și cea mai exigentă autoritate de evaluarea a diamantelor urmată de IGI (Interational Gemologycal Institute), AGA (American Gem Society) si EGL (European Gemologycal Laboratory)
De aceea, diamantele folosite de noi, care au mai mult de 0.22 carate, sunt însoțite de certificat GIA, IGI, AGA sau EGL


Atunci când alegi un diamant trebuie să iei în considerare toate cele 4 caracteristici astfel încât să poți jongla cu ele și să alegi piatra cea mai frumoasă pentru bugetul pe care îl ai la dispoziție.
Iar ca punct de plecare, te sfătuim să iei în considerare tăietura ca find cea mai imporantă caracteristică când vine vorba de frumusețea unui diamant, deoarece influentează direct strălucirea pietrei. Pe locul doi sunt culoarea și caratajul iar pe locul 3 claritatea.

1. Tăietura

Reprezintă felul în care diamantul a fost fațetat și șlefuit astfel încât să reflecte cât mai frumos lumina. Tăietura nu se referă doar la forma diamantului (rotund, pătrat, oval etc). Indiferent de formă, diamantul poate avea o tăietura mai bună sau mai proastă și astfel să strălucească mai mult sau mai puțin spectaculos.
Fațetele pot fi considerate mici oglinzi care reflectă lumina, proporția și unghiul la care sunt așezate fiind esențiale.
https://youtu.be/NAhKjvsimcE
Gradele care definesc calitatea tăieturii pentru diamantele rotunde, conform GIA, sunt:

  • excelentă,
  • foarte bună,
  • bună,
  • satisfăcătoare,
  • nesatisfăcătoare.

Noi recomandăm să alegeți doar diamante cu tăietură excelentă.

2. Numărul de carate

Se referă la greutatea diamantului. Un carat este echivalentul a 200 de miligrame.
Cu cât dimensiunea diamantului este mai mare, cu atât este mai rar. De aceea prețul crește direct proporțioal cu caratajul. Un diamant de 1 carat va fi mai scump decât 4 diamante de 0.25 carate, cu aceleași caracteristici.
Caratajul este important dar un diamant mai mare nu înseamnă neapărat și mai frumos. De aceea noi te sfătuim să iei mereu în cosiderare toate cele 3 caraceristici ale pietrei, dintre care tăietura rămâne cea mai importantă.
Pentru a-ți face o idee cu privire la dimensiunea diamantelor în funcție de carataj:

  • un diamant rotund cu diametrul de 4 mm are aproximativ 0.24-0.25 carate.
  • un diamant rotund cu diametrul de 5 mm are aproximativ 0.44-0.45 carate.
  • un diamant rotund cu diametrul de 6.2 mm are aproximativ 1 carat.

3. Culoarea

În natură, diamantele au aproape toate nunatele posibile: galben, rosu, verde, albastru, alb, gri.
Diamantele în culori mai închise: maro, negru, gri, afectează felul în care lumina este reflectată în interiorul pietrei, de aceea, cele mai căutate rămân diamantele albe. Bineînțeles, nu vorbim aici de diamantele cu nunațe deosbite: portocaliu, roz, albastru etc. Acestea intră într-o categorie aparate.
Diamantele albe sau care tind spre alb au gradarea calității de la D la Z.

De ce începe gradarea de la D și nu de la A?

Pentru că, până să apară GIA (Gemological Institute of America – cea mai importantă autoritate în evaluarea diamantelor) bijutierii foloseau A, AA, AAA etc pentru a descrie nuanța diamantelor albe. Când a elaborat sistemul de gradare, GIA nu a dorit să apară confuzii cu alte sisteme asa că a ales sa înceapă cu D.

Ce diamant să aleg raportat la culoare?

Cele mai frumoase diamante sunt cele aflate în intervalul D-F. Bineînțeles, acestea au și un preț mai mare.
Dacă ai un buget ceva mai restrâns, intervalul G-I este de asemenea satisfacător.
Un ochi neantrenat deosebește cu greu diamante aflate la o distanță de 3-4 nunate și nu poate observa diferența între două pietre cu diferență de o nunață.
Diamantele în intervalul J-Z au o nuanță gălbuie evidentă dar poate că acest efect nu este neapărat de evitat. Depinde ce iți dorești!

Carataj și culoare

Cu cât diamantul este mai mare, cu atât eventualele nuanțe gălbui vor fi mai vizibile. De exemplu, între un diamant de 0.3 carate și un diamant de 3 carate, ambele având gradul J, nunța galbenă va fi mult mai ușor de observat în diamantul de 3 carate și aproape imperceptibilă în cel de 0.3.

Strălucire și culoare

Culoarea nu influențează strălucirea unui diamant. Factorul principal responsabil cu acest lucru este tăietura.

Forma și culoarea

Forma unui diamant poate să influențeze felul în care este percepută nuanța sa. De exemplu, în cazul formelor alungite (marchiz, oval) zonele în care forma se îngustează par mai gălbui.

Diamantele colorate

Diamantele care au nuanțe suficient de intense încât să treacă de gradul Z în scala culorilor, intră în categoria diamantelor colorate (fancy color). Acestea sunt rare și foarte scumpe.

4. Claritate

Diamantele pot să prezinte incluziuni – mici impurități – în masa lor și/ sau defecte de suprafață cum ar fi zgârieturi sau ciobituri. Cu cât aceste defecte sunt mai puține sau mai puțin vizibile, cu atât claritatea diamantului este mai bună.
Atenție! Claritatea nu influențează substantial strălucirea diamantului. Principala caracteristică care are un impact puternic asupra sa este tăietura (cut).
Gradarea diamantelor după claritate:

  • FL (Flawless – Perfecte) – Nu prezintă incluziuni sau defecte vizibile la o lupă cu capacitate de marire de 10x. Sunt extrem de rare și foarte scumpe.
  • IF (Internal Flawless – Interior Perfect)– Fără incluziuni. Pot să prezinte mici defecte de suprafață ce pot fi detectate doar de către un expert folosind o lupă cu capacitate de mărire de 10x. Sunt rare și foarte scumpe.
  • VVS1 & VVS2 (Very, Very Slightly Included – Foarte, Foarte puține incluziuni) – Incluziile sunt extrem de greu de detectat utilizând o lupă cu capacitate de mărire de 10x. Nu influențează frumusețea diamantului.
  • VS1 & VS2 (Very Slightly Included – Foarte puține incluziuni) – Incluziile sunt destul de greu detectabile folosind o lupă cu capacitate de marire de 10x dar, în general, nu influențează frumusețea diamantului.
  • SI1 și SI2 (Slightly Included – Puține incluziuni) – Incluziunile se pot observa ușor cu o lupa cu capacitate de mărire de 10x și uneori sunt vizibile cu ochiul liber.
  • I1, I2 și I3 (Included – Cu incluziuni) – Incluziunile sunt foarte evidente cu o lupă cu capacitate de mărire de 10x și deseori vizibile cu ochiul liber. Diamantul poate să prezinte probleme de rezistență iar transparența și strălucirea sunt afectate.
Ce claritate ar fi ideal să aleg?

Claritate nu influențează substanțial frumusețea diamantului așa că, atât timp cât imperfecțiunile nu sunt vizibile cu ochiul liber (categoria I și eventual SI) poți opta fară probleme pentru VS1, VVS2 sau VVS1. În acest fel păstrezi bugetul pentru caracteristici care impactează mai mult frumusețea pietrei, cum ar fi tăietura.
Dacă iți dorești să cumperi diamante ca investiție, atunci se justifică achizitionarea unor pietre cu claritate IF sau FL.

ȘTIAI CĂ?

Fiecare diamant este unic iar acest lucru este dat tocmai de „harta” imperfecțiunilor sale? Dacă cineva și-ar dori să identifice, de ex., un diamant furat, ar putea să o facă analizând această hartă, intocmai ca pe o amprentă.

 

 

Share with

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
No products in the cart.