Cum ai grijă de bijuteriile tale?
Bijuteriile din metale prețioase sunt durabile, te pot însoții o viață, ba le poți lăsa chiar moștenire.
Tot ce trebue să faci este să le acorzi un pic de atențe, din când în când.
Bijuteriile din argint necesită mai multă atenție ca cele din aur deoarece, în timp, oxidează și se pot zgâria sau deforma mai ușor.
Vestea bună este că aceste procese sunt, în general, reversibile. Totuși să ne axăm pe prevenție 😉
Cum protejezi concret bijuteriile:
- Umezeala – bijuteriile trebuie ținute departe de medii umede iar dacă au intrat în contact cu apa, trebuie șterse bine apoi. Nu uita bijuteriile în baie sau în bucătărie acestea fiind zonele cele mai umede din casă.
- Produse chimice / cosmetice – este bine să se evite contactul cu substanțe de curățare sau îngrijire (parfumuri, creme etc.) deoarece acestea pot accelera procesul de oxidare al bijuteriilor din argint.
- Substanțe cu particule abrazive – este indicat să se evite contactul bijuteriilor cu astfel de produse pentru a limita zgârierea și mătuirea suprafețelor.
- Sulful și unele substanțe poluante din atmosferă – atunci când nu le porți, e bine să păstrezi bijuteriile într-o cutie destinată lor sau chiar în cutia în care au venit.
- Activități sportive și alte activități fizice solicitante – unele bijuterii se pot agăța, rupe sau deforma ca urmare a șocurilor mecanice de aceea te sfătuim să eviți purtarea lor pe durata acestor activități.
Cum cureți bijuteriile:
- Scufundă-le 2-3 minute într-un vas cu apă caldă, cu soluție pentru curățat vase fără particule abrazive. Apoi curăță ușor bijuteria cu o periuță moale. La sfârșit clătește cu apă curată piesle și șterge-le bine cu o cârpă de bumbac. Dacă rămân stropi s-ar putea să apară și oxizii nedoriți deci atenție la uscare.
- Dacă bijuteriile au montate perle, sidef, opal sau alte pietre sensibile, atunci îți recomandăm să le cureți cu o cârpă moale înmuiată în soluție de spălat vasele fără particule abrazive, diluată. Clătește-le cu apă curată si șterge-le bine cu o cârpă moale.
- Metodele de curățare cu pastă de dinți sau bicarbonat de sodiu nu sunt ok. Pasta de dinti și bicarbonatul sunt abrazive și zgârie metalul, perlele si pietrele sensibile.
- De asemenea, noi îți recomandăm și soluțiile de curățare specializate pe care le găsești aici: http://contemporia.ro/bijuterii/produse-de-ingrijire/
- Pentru o curățare mai în profunzime, înlăturarea zgârieturilor și redarea luciului inițial, cel mai indicat este să apelezi la un bijutier. Pentru bijuteriile Contemporia serviciul de curățare este gratuit în primii 3 ani de la achiziție.
Dacă mi s-au înnegrit/îngălbenit bijuteriile înseamnă că nu sunt din argint sau că argintul nu este de calitate?
Argintul pur (999) nu oxidează însă pentru confecționarea bijuteriilor este folosit argintul 925. Argintul pur este prea moale petru a fi utilizat ca atare.
Acest lucru înseamnă că argintul 925 este un aliaj alcătuit din argint pur (92,5%) si cupru (7,5%). Cuprul este de fapt cel care oxidează.
În ceea ce privește puritatea metalului, adică factorul de 92,5% argint pur și 7,5% cupru, acesta este garantat de cele 3 mărci obligatorii pe care trebuie să le aibă orice bijuterie din metal prețios:
- Marca de titlu – este semnul convenţional, diferit în funcţie de titlul metalului preţios, care se aplică de către producător pe obiectele din metale preţioase. De exemplu 925 pentru argint, 585 pentru aur de 14K, 750 pentru aur de 18K etc.
- Marca de responsabilitate – este unică pentru fiecare producător, în cazul Contemporia este reprezentată de simbolul CTP. Prin această marcă producătorul îşi asumă responsabilitatea în legătură cu eventualele vicii ascunse ale obiectului din metal preţios.
- Marca de stat – marca oficială, protejată prin lege, reprezentată de un simbol unic pentru tipul de metal preţios, alături de precizarea titlului redat în cifre arabe, care se aplică pe obiectele din metale preţioase exclusiv de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ca autoritate competentă, înainte de punerea pe piaţa naţională a acestora.
Excepții
Bijuteriile din argint cu greutate de până la 2,00 grame sunt exceptate de la marcare. Bijuteriile din aur cu greutate de până la 1,00 gram sunt exceptate de la marcare.
Bijuteriile care din cauza alcătuirii ar putea fi deteriorate prin aplicarea mărci.
Bijuteriile provenite din import, dar care conțin mărci echivalente, recunoscute de staul român.