Bijuterie de Autor 15
70 de designeri, 26 de tari si multa bijuterie contemporana
In caz ca nu stiati deja, targul international de bijuterie contemporana Autor este cel mai important eveniment de profil din Romanaia.
De-a lungul editiilor a crescut si astazi poate fi comparat cu evenimente de anvergura la nivel european cum este de exemplu Joya Barcelona.
Anul acesta, in weekend-ul 16-17 aprilie s-a desfasura editia cu numarul 15 la care au participat 70 de designeri si artisti din 26 de tari.
Noi am participat, am vizitat si am discutat cu o parte din ei iar in continuare va impartasim bijuterii din cele mai variate, idei, concepte si imagini cu oameni frumosi:
Scoala de bijuterie contemporana din Atena – Krama
Am facut cunostiinta cu simpaticele Poly Nikolopoulou fondatoarea scolii si Stefania Sioufa, studenta care si-a prezentat lucrarea de licenta in cadrul targului – o colectie de bijuterie care vorbeste despre transformari, mai exact transformarea gandurilor si eliberarea constiintei.
Piesele ei aduc intr-o materialitate abstracta gandurile: negre si taioase sau usoare si diafane.
Faceti cunostiinta cu Stefania Sioufa:
Piesa reprezentand gandurile negative, negre si taioase:
si gandurile pozitive, usoare si diafane:
Piesa care sugereaza schimbarea si metamorfoza – toate elementele sunt mobile iar miscarea lor se aseamana cu cea a omizilor.
Efectul este minunat si munca pe masura:
Transform | Protect (Transforma | Protejaza ) , lucrare de licenta Sylvie lissa Alusitz din SUA
Punctul de plecare al colectiei este “coconul” ca simbol al protectiei, al universului familial si are ca fundal experiente emotionale ale autoarei.
Coconul este elementul care protejaza si care in acelasi timp permite transformarea, evolutia in interiorul sau.
Faceti cunostiinta cu Sylvie lissa Alusitz:
si delicatele ei piese:
“The Human Soul” (Sufletul uman) de Lucienne’s jewelry Republica Moldova
Este una din colectiile care m-au impresionat cel mai mult poate pentru ca am putut relationa foarte bine cu mesajul: “aparentele inseala” mai ales cand vine vorba de suflet, de trairile interioare. Sufletul nu isi gaseste hrana in lucrurile materiale tocmai de aceea cel al unui rege poate fi mai amarat decat cel al unui boschetar.
Si asta ma duce cu gandul la ceea ce a spus Mark Twain despre eterna lege a proportiilor:
“Nimic din ceea ce ne aduce mahnire nu poate fi considerat lipsit de inportanta: tinand cont de eterna lege a proportiilor, pierederea papusii de catre un copil si pierderea coronaei de catre un rege sunt evenimente de proportii similare.” – Mark Twain (“Nothing that grieves us can be called little: by the eternal laws of proportion a child’s loss of a doll and a king’s loss of a crown are events of the same size.”)
Revenind la colectia lui Lucienne, piesele sunt realizate din os si aur ca materiale simbol ale eternului (aurul si osul nu putrezesc, nu dispar) care se echilibreaza intr-un tot ce reprezinta sufletul universal.
Aici sunt eu purtand coroana “Psiheya” – between Up and Down (“Psiheya” – intre nadir si zenit)
Coroana este realizata din os si foita de aur.
Inel pentru 2 degete
os si foita de aur
Inel
Os si foita de aur
Forma/ Spuma imorevizibila de Hakan Aktug, Turcia
Colectia “Forma/Spuma imprevizibila” este una vesela si colorata. Hakan Aktug mi-a povestit ca atunci cand lucreaza cu “spuma” nu poate fi niciodata sigur de ce o sa iasa, piesele iau nastere intuitiv in forme simple, organice. Sunt foarte usoare si comode la purtare chiar daca sunt de dimensiuni mari.
In creatia de bijuterie, Hakan foloseste atat tehnici traditionale cat si materiale si tehnici neconventionale. Foloseste atat argintul, oxidat si nefinisat, aluminiul si titanul cat si spuma sau creioane colorate.
Faceti cunostiinta cu Hakan Aktug din Istanbul, Turcia:
Forma imprevizibila:
Forma imprevizibila:
Bijuterii realizate printr-o combinatie de tehnici traditionale si alternative:
EVA de Doru Dumitrescu – Wearable Sculptures din Romania
Piesele realizate de Doru sunt absolut minunate, nu te poti abtine sa nu le iei in mana si sa le urmaresti cu degetul forma perfecta. Sunt “bomboane pentru ochi” cum spune englezul -“eye candy” si nu doar atat. Colectia EVA este o analogie la povestirea biblica despre incalcarea poruncii ce a atras dupa sine suferinta intregii omeniri. Considerandu-ne stapanii absoluti ai lumii pe care o locuim, am ajuns astazi sa o exploatam in mod exagerat; capabili inclusiv de a crea viata in laboratoare ne asumam si un mare risc. Piesele colectiei, animale transformate in sculpturi purtabile sunt o metafora menita sa reaminteasca oamenilor de acest risc.
Faceti cunostiinta cu Doru Dumitrescu si super sculpturile lui purtabile:
“An unfinished job” (“O treaba neterminata”) de Mona Velciov – Monotip, Romania
Eu cu colierul prastie care chiar functioneaza “On my way to finish the job!”
“gloantele” cu magnet
“12 heart beats” (12 batai de inima) de Mona Vulpoiu – Utopic, Romania
Este povestea inimii spusa in 12 capitole, o poveste despre experinete, cunoastere de sine si evolutie.
Piesa centrala a colectiei este un colier spectacuos simbolizand chiar inima autoarei.
Faceti cunostiinta cu Mona:
Piesa centrala – inima autoarei:
“Self-consciousness” (“Constiinta de sine”) de Ana O. – Ana Oglejan, Romania
O colectie creata pentru “a fi privita, cantarita in palma, simtita, atinsa si purtata in suflet” spune autoarea.
Piesele poarta o armura, un schelet exterior prin care poti privi dar nu poti atinge miezul fragil, dezvoltat organic.
Asocierea elementelor geometrice si organice in compozitii armonioase fac ca piesele sa para usoare si complete, nimic nu poate fi extras sau adaugat fara a strica echilibrul.
Faceti cunostiinta cu Ana:
Her pieces are harmonious compositions made from various elements with different shapes, colors and materials. They inspire calm and serenity, as she says, in contrast to the hectic and chaotic world we live in, a world of alienation.
Her jewelry reminded me of Rene Magritte’s paintings.
Please meet Yujin:
Tule design by Helmi Lindblom, Finland
Este autoarea si colectia care mi-au adus cel mai larg zambet pe fata de aceea i-am poreclit creatiile “Joy Jewelry” (“Bijuterii bucurie”) si am nimerit-o ca sa zic asa. Helmi spune ca prin aceasta colectie doreste sa il faca pe privitor sa uite de sobrietatea conventionala impusa atunci cand vine vorba de arta. Ea isi doreste sa ii faca pe oameni sa interactioneze cu bijuteriile, sa le poarte si sa se bucure de senzatia tactila data de plimbarea degetelor pe suprafata pieselor. Eu zic ca a reusit din plin, imi pare rau ca prin poze nu va pot satisface mai mult decat simtul vizual:
Faceti cunostiinta cu Helmi:
SI – Sabato Isabel, Argentina
Colectia a plecat de la ideea de reciclare, 4 coliere reprezentand apa, aerul, pamantul si vegetatia urmata de o serie de piese negre sugerand contaminarea si o serie de piese realizate din PVC reciclat reprezentand alterantiva. Isabel a continuat apoi seria in zona de “fashion jewelry” si pot sa va spun din propria experienta ca piesele ei sunt foarte versatile, usor de purtat si de asortat, transformand cea mai banala tinuta intr-una UAU!