Autentifica-te | Nu ai inca cont?
Romanian English
Autentifica-te | Nu ai inca cont?
Romanian English


Intretinerea bijuteriilor
Pentru a avea o viata cat mai lunga si un aspect cat mai apropiat de cel initial, bijuteriile trebuie protejate si ingirijite:

Metalele pretioase in forma pura sunt moi, asa ca este nevoie sa se alieze cu alte metale pentru a putea fi prelucrabile si transformate in bijuterii. Cuprul este frecvent utilizat ca aliaj. Aceste aliaje fac ca in timp metalul sa oxideze. Cuprul reactioneaza la umezeala si la sulful din aer. De exemplu argintul capata initial o culoare aurie si apoi devine negru.

Procesul de inegrire este mult mai rapid intr-o zona cu poluare ridicata sau cu surse de apa in apropiere care sa determine o atmosfera umeda. De aceea se recomanda ca bijuteriile sa fie pastrate in medii cat mai inchise, procesul de oxidare va fi astfel foarte lent.

Nu purtati bijuteriile in piscina sau in cada daca folositi produse de curatare pe baza de clor. Clorul ataca si dizolva metalul si alte materiale care intra in componenta bijuteriei, partile fine sunt in mod special agresate.

Nu purtati bijuteriile nici la dus sau cand va spalati pe maini. Se pot acumula reziduuri de sapun si metalul capata in timp un aspect matuit.

Nu depozitati in preajma bijuteriilor obiecte care pot elibera sulf: elastice din cauciuc, ziare, piele, matase, folii de plastic.

Nu depozitati bijuteriile unele peste altele – atat metalul cat si pietrele sau alte materiale care intra in componenta bijuteriei se pot zgaria.

Nu purtati bijuteriile atunci cand gatiti. Alimentele cu aciditate ridicata, de exemplu ceapa cotribuie la procesul de oxidare.

Daca purtati bijuterii cu perle este bine sa evitati contactul direct cu substante chimice cum e parfumul, fardurile sau produsele de fixare a parului.

Pentru curatarea bijuteriilor nu folositi pasta de dinti sau bicarbondat de sodiu. Pasta de dinti este foarte abraziva si poate zgaria metalul si mai ales perlele si pietrele sensibile.

Daca bijuteria dumneavoastra contine elemente sensibile atunci se va curata cu o carpa de bumbac inmuiata in solutie de curatat vase diluata. La sfarsit se sterge cu o carpa din bumbac uscata.

Daca bijuteria dumneavoastra nu contine elemente sensibile poate fi curatata prin introducere intr-un vas cu apa calda cu solutie pentru curatat vase. Se poate peria cu o perie de dinti pentru copii (cu perii moi). Se clateste cu apa calda curata si se sterge la sfarsit cu o carpa dn bumbac pentru a evita urmele ce pot rezulta in urma uscarii stropilor de apa.

Dupa curatare este foarte important sa asteptati ca bijuteria sa se usuce complet si abia apoi sa o puneti la pastrare intr-un loc ferit.

Este bine sa depozitati perlele sau bijuteriile cu perle separat de restul bijuteriilor.Continua cumparaturile